Barnmode och vad som gäller

Barnmode som spretar åt olika håll

Barn är av tradition inte lika intresserade av mode som vuxna. De vet istället vad som passar dem och är ofta tydliga med det. Kanske är det något vuxna borde ta lärdom av, att klä sig efter egen smak snarare än andras. Dessvärre fattar vuxna besluten i slutändan och därför talas det också om barnmode nuförtiden. Huruvida barnmode är något som växer fram naturligt eller något som designers beslutar om ska dock vara osagt.

Barn uppskattar alltid färger och mönster. Det går hem hos de flesta barn oavsett ålder. Motiv och mönster som är särskilt populära nu är allt som har med djur att göra. Barn är aktiva och leker från morgon till kväll. Därför ställs krav på klädernas tålighet och bekvämlighet. Dock låter vuxna sig inspireras i allt större grad av kändisar och deras barn. Kändisar vill gärna visa upp sig från sin bästa sida, varför de gärna skapar barnmode som har tydligare kopplingar till vuxna än till barn genom att exempelvis utesluta färger och mönster.

De kläder som vuxna köper till sina barn grundas på en stilistik medvetenhet snarare än klädernas tålighet och bekvämlighet. Modet för barn närmar sig således modet för vuxna. Ett exempel är som tidigare nämnt att undvika färger och mönster, och istället är modet modernt i sin enkelhet med enhetliga färger. Barnmodet kännetecknas dock av en stor variation och är därför svår att definiera. Modet för vuxna är ofta en återspegling av samhället, vilket barnmodet ännu inte är i samma utsträckning.

När du inhandlar barnkläder får du dock inte glömma vem det är som ska bära kläderna. Lägg inspirationen från kändisar och bloggare åt sidan och låt barnen vara barn. I slutändan är det faktiskt barnen som ska trivas i kläderna och låt därför dem besluta om vad som passar eller ej. Om de trivs i färggranna kläder med diverse mönster är det okej – oavsett vad moderådet säger. Mini Rondini och Villervalla är två framgångsrika varumärket som valt att hylla barnens lekfullhet genom att använda motiv, och framför allt djurmotiv, i sina kollektioner.

barnmode