Funktion kontra design

Design kan vara farligt för miljön

Barn tycker om att klättra i träd, cykla i skogen och bygga kojor. De lever en aktiv livsstil och behöver kläder som står pall för deras aktiviteter; att klättra i träd ställer höga krav på kläders kvalitet. Barn kan dock vara kräsna och tydliga med vad som duger för dem. Någonstans där uppstår ett dilemma som förälder, huruvida man ska köpa kläder som tål barnens utomhuslekar eller kläder som barn uppskattar på grund av design. För tyvärr går inte alltid design i hand med det andra.

Vuxna och barn tänker olika och det är naturligt i sin enkelhet. Vuxna är mer praktiska och tänker ett steg längre, visa av erfarenhet. Barn å andra sidan tänker mer kortsiktigt utan att se för- och nackdelar, naiva i brist på erfarenhet. Friktionen som uppstår slutar sällan med en överenskommelse genom att skaka hand.

Vad som ofta glöms bort är att förbrukningen av kläder är ansträngande för miljön. Kortsiktighet är därför inte bra. Om kläderna är ekologiska och återvunna är det naturligtvis bra, men tålighet är också något att eftersträva. Desto längre hållbarhet kläder har, desto bättre är det för miljön. Varumärken har blivit mer och mer medvetna om detta och därför betyder inte längre att tåliga kläder brister i design per automatik.

Hållbarhet handlar dels om klädernas hållbarhet, men också om miljöns hållbarhet. Dessa två olika betydelser går dock hand i hand. Hållbara kläder är hållbart för miljön. Därför bör du fundera både en och två gånger när du handlar kläder om vad som är bäst i förlängningen, inte bara för din egen plånbok. Det handlar om att tänka långsiktigt och lägga det kortsiktiga perspektivet åt sidan. Att köpa billigare kläder behöver inte bli billigare i längden. Dock är det inte heller alltid som så att billigare kläder saknar kvalitet – utan det kan ibland snarare vara tvärtom.

design